Îngrijirea sănătății prostatei și prevenția

Care este recomandarea de vârstă pentru ca bărbații să înceapă să aibă grijă de sănătatea lor (aspecte legate de prostată)?

Societățile de urologie recomandă ca bărbații să își facă controale anuale începând cu vârsta de 45-50 de ani, dacă nu există antecedente de cancer de prostată în familie. În cazul în care un bărbat are antecedente de cancer de prostată la tați sau frați, se recomandă chiar să înceapă primul control la 40-45 de ani. Dacă un pacient, înainte de această vârstă, are simptome urinare, cum ar fi dificultăți la urinare sau sânge în urină sau în spermă, trebuie să consulte imediat un urolog.

De ce este esențial să avem grijă de sănătatea prostatei?

Este necesar să fim atenți și să efectuăm controale urologice anuale în scopul depistării precoce a cancerului de prostată. Metodele de diagnosticare a cancerului de prostată sunt determinarea antigenului specific prostatic (PSA), care se obține printr-un simplu test de sânge, și examenul rectal digital. Acest test este un marker foarte util al prostatei.

De ce ascund bărbații problemele de prostată de ei înșiși, de mediul înconjurător și de medicii lor?

Din ce în ce mai mulți bărbați devin conștienți de sănătatea lor urologică și merg din ce în ce mai des la controale după vârsta de 50 de ani, dar suntem încă departe de nivelul de conștientizare pe care îl au femeile cu controalele lor ginecologice. În plus, tulburări comune, cum ar fi disfuncția erectilă, rămân, din păcate, tabu pentru mulți bărbați și sunt dificil de consultat.

Simptomele care ar trebui să stârnească un semnal de alarmă: dureri în zona pelviană, dificultăți în începerea urinării sau în golirea vezicii urinare, flux urinar slab, urinare foarte frecventă, dureroasă sau dureroasă, sau sânge în urină sau spermă.

Prevenire și recomandări

Nu există un comportament preventiv în bolile de prostată, inclusiv în cancer, nu există nimic ce poate face pacientul pentru a evita apariția acestuia, astfel încât controalele anuale la medicul urolog sunt cea mai bună prevenție.

Controale, frecvență

Controalele urologice, pe care toți bărbații trebuie să le facă în fiecare an începând cu vârsta de 45-50 de ani, pe lângă studierea rinichilor și a vezicii urinare, au ca scop practic să vadă cum urinează, să afle exact cât de mare este prostata – toți bărbații cresc odată cu vârsta și acest lucru poate cauza probleme de obstrucție la urinare – și mai ales să depisteze cancerul de prostată. Aceste verificări implică un test de sânge, un test al fluxului de urină, o ecografie și un examen rectal.

Care sunt cele mai frecvente boli legate de prostată?

Cele mai frecvente patologii ale prostatei sunt prostatita, o afecțiune a glandei prostatei care provoacă inflamații și care poate cauza un disconfort sever la urinare, precum și dureri la nivelul inghinală, organelor genitale, abdomenului, regiunii lombare, zonei pelviene, scrotului, rectului, penisului sau testiculelor; hiperplazia benignă de prostată (HBP), care este o mărire benignă a glandei prostatei, care este o afecțiune foarte frecventă la toți bărbații și care crește odată cu vârsta, și cancerul de prostată, care a devenit cel mai frecvent cancer la bărbați.

Modificări ale prostatei care nu sunt canceroase

Prostata, o glandă de mărimea unei nuci situată între vezica urinară și canalul urinar, care produce lichidul seminal, este de obicei simptomatică la toți bărbații începând cu vârsta de 50 de ani, într-o măsură mai mare sau mai mică. Această glandă crește odată cu vârsta, iar mărirea ei se numește hiperplazie benignă de prostată.

Cum se modifică prostata pe măsură ce îmbătrânești

De-a lungul anilor, prostata se mărește. Cincizeci la sută dintre bărbații cu vârste cuprinse între 51 și 60 de ani au hiperplazie benignă de prostată (HBP). Pe măsură ce vârsta crește, procentul crește și între 61 și 70 de ani ajunge la 69%. Între 71 și 80 de ani, procentul bărbaților cu HBP este de 79%.

Pentru a situa incidența și prevalența cancerului de prostată:

Rata anuală de incidență în Spania este de 20-30 de cazuri la 100.000 de locuitori.

Hiperplazia benignă (simptome și prevenire)

Hiperplazia benignă de prostată este o mărire benignă a prostatei de care suferă toți bărbații cu vârsta cuprinsă între 45-50 de ani. Această mărire de volum va sugruma canalul urinar, care trece prin prostată, și va provoca simptome prostatice în care jetul de urină va fi mai îngust, cu mai puțină forță, pacientul va urina mai des, deoarece vezica nu se golește complet etc. Acesta este un proces în care, în principiu, nu există tratament, dar dacă simptomele sunt mai importante, se poate începe o medicație orală, iar dacă nu este suficient, există întotdeauna tratamentul chirurgical, care este în prezent foarte eficient și care permite pacientului să urineze din nou în condiții foarte bune.

Tratamentele chirurgicale, în marea majoritate a cazurilor, constau în deblocarea canalului urinar. În ultimii ani, acest lucru se face cu ajutorul unei intervenții chirurgicale cu laser care permite golirea părții de prostată care obstrucționează canalul urinar, lăsând practic cortexul, sau partea exterioară, astfel încât ceea ce era un canal îngust devine un pasaj foarte larg.

Cancerul de prostată (simptome și tratament)

Cancerul de prostată este asimptomatic. În prezent, este cel mai frecvent cancer la bărbați și are un prognostic excelent dacă este diagnosticat în stadii incipiente. Dacă este diagnosticat la timp, aproape toți pacienții se vindecă, de unde și insistența urologilor asupra controalelor anuale.

Principalul tratament pentru cancerul de prostată la pacienții tineri, până la vârsta de 65-75 de ani, este intervenția chirurgicală. Cu ajutorul tehnicilor chirurgicale actuale, pacienții pot fi lăsați vindecați, continentali, fără pierderi de urină și cu erecții foarte rezonabile. Radioterapia poate fi un bun tratament inițial, dar pentru pacienții mai în vârstă; în ultimii ani, a apărut o altă opțiune de tratament, care este supravegherea activă în cazul tumorilor mici cu risc scăzut de progresie. Această observare atentă a procesului pacientului se bazează pe controale frecvente ale PSA și pe examinări rectale digitale, precum și pe imagistică prin RMN și biopsii de urmărire a prostatei. Multe cancere de prostată sunt diagnosticate, iar unele sunt descoperite în stadii foarte incipiente și cu risc foarte scăzut. A devenit clar că putem monitoriza aceste tumori timp de mai mulți ani, pacientul nu are efecte secundare, deoarece nu urmează niciun tratament, iar dacă tumora progresează, atunci este tratată.

Incontinența urinară masculină

Incontinența masculină, care la începuturile tehnicii prostatectomiei radicale era destul de frecventă, a fost mult redusă în ultimii ani. Cu noile tehnici chirurgicale care ne permit să lucrăm foarte bine și cu mâini experte, numărul pacienților care pierd urina după operație este foarte rezidual.

Factori de risc

Este important de reținut că, spre deosebire de alte tumori, cancerul de prostată nu are factori de risc clari. În mod clar, orice stil de viață bazat pe o dietă sănătoasă, exerciții fizice, nefumatul și evitarea obezității va fi pozitiv în prevenirea oricărui tip de tumoare, dar în cazul cancerului de prostată nu există niciun factor cheie pe care să îl putem corecta pentru a-l preveni. Cel mai bun răspuns în acest sens este un control urologic anual.

Un fapt la care să sperăm. Tratamentele și traiul cu boala

Cancerul de prostată, deși este cel mai frecvent cancer la bărbați, are un prognostic excelent și rate de vindecare foarte ridicate, cu puține efecte secundare atunci când este diagnosticat la timp.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *